Socijalnopedagoške grupe podrške

Dragi posvojitelji, pokrećemo novu grupu podrške za posvojitelje iz cijele Hrvatske!

S veseljem vas obavještavamo o nastavku ciklusa socijalnopedagoških grupa podrške za roditelje adolescenata.

Dosadašnje grupe podrške održavale su se isključivo u prostoru Adopte i bile su dostupne jedino posvojiteljima s područja Zagreba i bliže okolice. Zadnje dvije godine donijele su nam brojna ograničenja, kojima smo se svi morali prilagoditi. Tako je i Adopta stekla iskustvo provedbe različitih aktivnosti u online okruženju. Budući da smo odlučili nedostatke pretvarati u prilike, uključenje u novu online grupu sada je omogućeno posvojiteljima s područja cijele Hrvatske, koji imaju potrebu za ovakvim oblikom podrške.

Na grupi podrške razgovarat ćemo o problemima u ponašanju djece i mladih, odgojnim postupcima, oblicima podrške djeci i roditeljima te naglasak stavljamo na aspekte pozitivnog razvoja i afirmacije djetetovih „jakih strana“, vještina, znanja i sposobnosti.

Problemi u ponašanju javljaju se pod utjecajem različitih čimbenika rizika na strani samog djeteta, u obitelji, školi i širem socijalnom okruženju. Sam pojam „problemi u ponašanju“ odnosi se na ponašanja kojima dijete ugrožava ili nanosi štetu sebi i/ili drugima te se razlikuju po vrsti, složenosti, trajanju, intenzitetu i po posljedicama koje mogu nastati za dijete i/ili njegovu okolinu. U prevladavanju prisutnih problema u ponašanju djeteta ključna je uloga i način reagiranja roditelja, koji imaju potrebu i pravo na različite oblike podrške.

Grupa će se sastajati jednom mjesečno (8 susreta) u popodnevnim satima, putem ZOOM platforme. Trajanje ciklusa je usklađeno s razdobljem školske godine 2021./2022., a počinje 27.10.2021. godine. Grupa je zatvorenog tipa, što znači da nakon što je formirana, nije moguće dodatno uključivanje novih sudionika/ca.

Ako ste zainteresirani za sudjelovanje, molimo da najkasnije do srijede, 20.10.2021. godine ispunite online prijavni obrazac na linku.

Grupa podrške provodi se u okviru programa Centar posvojenja uz financijsku podršku Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Voditeljica: Dubravka Marušić, dipl. socijalna pedagoginja s dugogodišnjim profesionalnim iskustvom i djelovanjem posvećenim zaštiti i zagovaranju prava djece, s naglaskom na radu s djecom u posebno rizičnim životnim situacijama (djeca u riziku i s problemima u ponašanju, djeca u sukobu sa zakonom, djeca bez pratnje/u migracijama, problematika nestanaka djece). Organizirala je brojne stručne skupove, edukacije i konferencije u područjima prevencije i zaštite djece u riziku i s problemima u ponašanju, razvoja izvaninstitucionalnih usluga i deinstitucionalizacije djece na smještaju u ustanovama, udomiteljstva za djecu, posvojenja te zaštite djece bez pratnje i djece žrtava trgovanja ljudima.

Profesionalni doprinos ostvarivala je u neposrednom radu s djecom i njihovim roditeljima, kroz sudjelovanje u kreiranju strateškog i zakonodavnog okvira za djecu, a danas radi kao članica Adoptinog stručnog tima, na poslovima izvršne direktorice.