ADOPTina Pričaonica "PROBLEMI U PONAŠANJU DJECE I MLADIH – KAKO IM POMOĆI?" 2. dio

Dragi naši,

S veseljem vas pozivamo na

 nastavak (2. dio) PRIČAONICE namijenjene posvojiteljima na temu 

PROBLEMI U PONAŠANJU DJECE I MLADIH – KAKO IM POMOĆI? 

u utorak, 12. lipnja 2018. u 18:00 sati (traje do 20:00)

ured ADOPTE, Nova cesta 4, mezanin

 ADHD kids

Ulazak u adolescenciju znači ulazak u razdoblje prepuno novih izazova za svako dijete i njegove roditelje. U tom razdoblju počinje svojevrsno „preslagivanje“ dotadašnjih iskustava, počinje traganje za novim interesima, stječu se nova prijateljstva, prve ljubavi, mijenjaju se odnosi prema školi, učiteljima, interesima, zabavi, roditeljima, kreću prvi koraci separacije i borba za vlastitu autonomnost, identitet, ciljeve, ideale. Iako većina djece kroz to razdoblje prolazi uspješno u većini životnih područja, barem će se nakratko pojaviti kršenje pravila i dogovora, izljevi bijesa, faze otpora ili povlačenja u sebe te razni drugi oblici „testiranja ili pomicanja granica“ koje su im do tada bile postavljene, prije svega od roditelja. No, kod manjeg broja djece takva ponašanja su znatno većeg intenziteta, dugotrajnija i složenija (agresivnost, nasilnost prema vršnjacima ili roditeljima, uništavanje imovine, potpuno povlačenje i „zatvaranje u svoj svijet“, odbijanje komunikacije s roditeljima, bezvoljnost, neizvršavanje školskih obaveza, ovisnosti). Takvi oblici ponašanja objedinjeni su pod nazivom problemi u ponašanju, a javljaju se kao posljedica međudjelovanja različitih čimbenika rizika na strani samog djeteta, u obiteljskim odnosima i/ili u užem i širem socijalnom okruženju.

Pravodobno prepoznavanje rizika, izbjegavanje umanjivanja i negiranja problema te suočavanje i reagiranje bez odgode predstavljaju ponašanja roditelja od presudnog značaja za uspješno prevladavanje problema. U Adoptinoj Pričaonici ćemo odgovore na ova pitanja potražiti kroz razgovor o znakovima problema u ponašanju djece i mladih, odgojnim postupcima, izborima i odlukama, obvezama i pravima te kada, kako i kome se za pomoć obratiti.

Ova Pričaonica nastavlja započeti niz ADOPTINIH Pričaonica koje se temelje na novom metodološkom konceptu. Neće uključivati klasično predavanje, već će stručnjakinja razgovarati sa sudionicima i odgovarati na njihova pitanja, diskutirati o primjerima iz prakse i pružati konkretne savjete o tome što učiniti kada adolescent/ica iskazuje probleme ili poremećaje u ponašanju.

Cilj Pričaonice je smanjiti doživljaj stresa kod roditelja i ojačati njihove kompetencije za nošenje sa svakodnevnim situacijama u kojima dijete iskazuje različite oblike (auto)destruktivnih ponašanja.

Voditeljica Pričaonice: Dubravka Marušić, dipl. socijalna pedagoginja s dugogodišnjim profesionalnim iskustvom i djelovanjem posvećenim zaštiti prava djece, s naglaskom na radu s djecom u posebno ranjivim životnim situacijama. Posljednjih godinu dana radi u udruzi „Centar za nestalu i zlostavljanu djecu“, kao voditeljica ureda u Zagrebu i koordinatorica i voditeljica projekata usmjerenih na zaštitu prava djece bez pratnje, područje sigurnosti na internetu i nestanaka djece.

Organizirala je brojne stručne skupove, edukacije i konferencije u područjima prevencije i zaštite djece u riziku i s problemima u ponašanju, razvoja izvaninstitucionalnih usluga i deinstitucionalizacije djece na smještaju u ustanovama, udomiteljstva za djecu, posvojenja te zaštite djece bez pratnje i djece žrtava trgovanja ljudima.

Pričaonica je namijenjena posvojiteljskim obiteljima s djecom u dobi od 11 do 18 godina.

S obzirom na ograničen broj mjesta, prijava za Pričaonicu na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. je obavezna.