ADOPTina pričaonica

Pozivamo vas na

interaktivno predavanje/PRIČAONICU namijenjenu posvojiteljima i onima koji to žele postati

VRŠNJAČKO NASILJE I DRUKČIJI

u utorak, 30. siječnja 2018. u 18:30 sati (traje do 20:00)

ured ADOPTE, Nova cesta 4, mezanin

 

VRŠNJAČKO NASILJE BULLYINGVršnjačko nasilje i zlostavljanje pojave su koje ostavljaju sjenu, a ponekad i dubok otisak na neopterećenom odrastanju i pravilnom razvoju, i djece žrtava i djece počinitelja. Počinitelji vršnjačkog nasilja u svom doživljaju odnosa i težnji za kontrolom, karakteristike po kojima su njihove žrtve drukčije „dekodiraju“ kao slabu točku ili područje pogodno za ostvarivanje svoje nadmoći. Dijete žrtva nasilja je poniženo i uplašeno te se često zbog prijetnji boji nekome povjeriti i tražiti pomoć. Stoga se nerijetko jedan nasilni incident prometne u ponavljajući krug zlostavljanja i trpljenja boli, straha i bespomoćnosti.

Kako statistički pokazatelji kontinuirano upućuju na porast pojave vršnjačkog nasilja i zlostavljanja (dalje: VNiZ) među djecom, kao i njihove različite nove oblike, jednako tako je trajno prisutno pitanje: koliko je ovaj problem zaista vidljiv te kako ga prevenirati, osujetiti, zaustaviti i učinkovito na njega reagirati? 

Na to ključno pitanje nadovezuju se i brojna druga pitanja i teme, o kojima će se raspravljati u okviru predavanja i razgovora sa sudionicima:    

  • Kako prepoznati da je dijete žrtva ili počinitelj VNiZ?
  • Koje su osobine/potrebe žrtve, a koje počinitelja VNiZ ?
  • Međugeneracijski, društveni i osobni prijenos nasilja kod djece i mladih?
  • Koje su moguće posljedice VNiZ za žrtvu, odnosno za počinitelja?
  • Kako pomoći i kome se obratiti za pomoć (u ulozi žrtve i u ulozi počinitelja)?
  • Razvoj snaga i otpornosti djeteta - žrtve VNiZ.
  • Prekid kruga zlostavljajućeg ponašanja i pružanje pomoći počinitelju VNiZ.

Predavanje će uključivati brojne primjere iz prakse te prostor za pitanja i diskusiju.

Predavačica: Dubravka Marušić, dipl. socijalna pedagoginja s dugogodišnjim profesionalnim iskustvom i djelovanjem posvećenim zaštiti prava djece, s naglaskom na radu s djecom u posebno ranjivim životnim situacijama. Posljednjih godinu dana radi u udruzi „Centar za nestalu i zlostavljanu djecu“, kao voditeljica ureda u Zagrebu i koordinatorica i voditeljica projekata usmjerenih na zaštitu prava djece bez pratnje, područje sigurnosti na internetu i nestanaka djece. Organizirala je brojne stručne skupove, edukacije i konferencije u područjima prevencije i zaštite djece u riziku i s problemima u ponašanju, razvoja izvaninstitucionalnih usluga i deinstitucionalizacije djece na smještaju u ustanovama, udomiteljstva za djecu, posvojenja te zaštite djece bez pratnje i djece žrtava trgovanja ljudima.

Zbog ograničenog broja mjesta prijave su obavezne. Možete ih slati na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Radujemo se vašem dolasku!

Vaša ADOPTA