ADOPTina pričaonica

Pozivamo vas na

interaktivno predavanje/PRIČAONICU namijenjenu posvojiteljima i onima koji to žele postati

VRŠNJAČKO NASILJE I DRUKČIJI

u utorak, 30. siječnja 2018. u 18:30 sati (traje do 20:00)

ured ADOPTE, Nova cesta 4, mezanin

 

VRŠNJAČKO NASILJE BULLYINGVršnjačko nasilje i zlostavljanje pojave su koje ostavljaju sjenu, a ponekad i dubok otisak na neopterećenom odrastanju i pravilnom razvoju, i djece žrtava i djece počinitelja. Počinitelji vršnjačkog nasilja u svom doživljaju odnosa i težnji za kontrolom, karakteristike po kojima su njihove žrtve drukčije „dekodiraju“ kao slabu točku ili područje pogodno za ostvarivanje svoje nadmoći. Dijete žrtva nasilja je poniženo i uplašeno te se često zbog prijetnji boji nekome povjeriti i tražiti pomoć. Stoga se nerijetko jedan nasilni incident prometne u ponavljajući krug zlostavljanja i trpljenja boli, straha i bespomoćnosti.

Kako statistički pokazatelji kontinuirano upućuju na porast pojave vršnjačkog nasilja i zlostavljanja (dalje: VNiZ) među djecom, kao i njihove različite nove oblike, jednako tako je trajno prisutno pitanje: koliko je ovaj problem zaista vidljiv te kako ga prevenirati, osujetiti, zaustaviti i učinkovito na njega reagirati? 

Na to ključno pitanje nadovezuju se i brojna druga pitanja i teme, o kojima će se raspravljati u okviru predavanja i razgovora sa sudionicima:    

  • Kako prepoznati da je dijete žrtva ili počinitelj VNiZ?
  • Koje su osobine/potrebe žrtve, a koje počinitelja VNiZ ?
  • Međugeneracijski, društveni i osobni prijenos nasilja kod djece i mladih?
  • Koje su moguće posljedice VNiZ za žrtvu, odnosno za počinitelja?
  • Kako pomoći i kome se obratiti za pomoć (u ulozi žrtve i u ulozi počinitelja)?
  • Razvoj snaga i otpornosti djeteta - žrtve VNiZ.
  • Prekid kruga zlostavljajućeg ponašanja i pružanje pomoći počinitelju VNiZ.

Predavanje će uključivati brojne primjere iz prakse te prostor za pitanja i diskusiju.

Predavačica: Dubravka Marušić, dipl. socijalna pedagoginja s dugogodišnjim profesionalnim iskustvom i djelovanjem posvećenim zaštiti prava djece, s naglaskom na radu s djecom u posebno ranjivim životnim situacijama. Posljednjih godinu dana radi u udruzi „Centar za nestalu i zlostavljanu djecu“, kao voditeljica ureda u Zagrebu i koordinatorica i voditeljica projekata usmjerenih na zaštitu prava djece bez pratnje, područje sigurnosti na internetu i nestanaka djece. Organizirala je brojne stručne skupove, edukacije i konferencije u područjima prevencije i zaštite djece u riziku i s problemima u ponašanju, razvoja izvaninstitucionalnih usluga i deinstitucionalizacije djece na smještaju u ustanovama, udomiteljstva za djecu, posvojenja te zaštite djece bez pratnje i djece žrtava trgovanja ljudima.

Zbog ograničenog broja mjesta prijave su obavezne. Možete ih slati na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Radujemo se vašem dolasku!

Vaša ADOPTA