Moji roditelji to nisu mogli razumjeti

Posvojena sam u dobi od tri mjeseca i odrasla u normalnoj, sretnoj obitelji. Unatoč sreći i mirnom djetinjstvu, uvijek su u mojim mislima postojala pitanja koja su me mučila: Tko sam bila prije nego što su me posvojili i zašto me moji biološki roditelji nisu zadržali? Nisam osjetila potrebu otkriti te odgovore dok se i sama nisam udala i dobila djecu. Kada vas u trudničkoj ambulanti pitaju imate li u obiteljskoj anamnezi dijabetes ili probleme sa srcem, jednostavno im ne možete dati odgovor ako vi sami ne znate ništa o ljudima koji su vas donijeli na ovaj svijet.

Nakon rođenja mog drugog sina, suprug i ja smo odlučili krenuti u potragu i saznati više o mom porijeklu. Našli smo moju biološku majku. To se dogodilo prije više godina i od tada smo u redovnom kontaktu. Tri brata moje biološke majke i njihove obitelj znaju sve o meni. Srela sam se s njima puno puta i prihvatili su me kao člana obitelji. Unatoč tomu što sam bila sramotna mračna tajna dugo vremena.

A što je s mojom majkom i ocem – ljudima koji su me odgojili i svoj život posvetili meni? U početku moja majka nije mogla razumjeti zašto imam potrebu znati sve o svojoj prošlosti, a pogotovo zašto želim naći svoju biološku majku. Osjećala se ugroženom i bojala se da ću pronalaskom svoje biološke obitelji možda otkriti da su oni privlačniji i zanimljiviji ili da ću htjeti biti više s njima nego s njom. Ništa ne može biti dalje od istine! Konačno je u zadnjih nekoliko godina počela o tome otvorenije pričati sa mnom i počela razumijevati kako se osjećam. Sada se osjeća mnogo sigurnije u vezi s mojim odnosima s biološkom obitelji. Tata, nažalost, nikada nije mogao shvatiti da je posvojenje nešto što sa sobom nosi i neke posebnosti. Što se njega tiče, ja sam njegova kći i to je to, nema se o tome što više razgovarati.

Iako sam zahvalna što sam našla svoju biološku majku i na daljnjem kontaktu s njom, nemam je potrebu voljeti. Da, ona je vrlo simpatična, draga žena i nevjerojatno je koliko smo si nalik. Ali najbitnije mi je to što poznajem svoje korijene. Meni je bilo važno znati tko sam i odakle potječem. Otkrivši to, mogla sam nastaviti dalje graditi svoj život.