Dijete u središtu posvojenja

Obitelj se rađa na različite načine, a jedna od njih je i posvojenje. Iako je posvojenje općenito pozitivno prihvaćeno u hrvatskom društvu, postoji dosta tema vezanih uz posvojenje oko kojih vlada tišina.

Prostor za razgovor o tim temema pokušavamo otvoriti u Splitu, tijekom VIKENDA POSVOJENJA 18. i 19. rujna 2015., kroz različite aktivnosti.

PETAK, 18.09.2015.

17:30

Gradska knjižnica
Marka Marulića

Ulica slobode 2, Split

 usvajanje odobreno

PROJEKCIJA FILMA “USVAJANJE ODOBRENO”

'USVAJANJE ODOBRENO' snažna je, dirljiva, duhovita i ljupka autobiografska priča južnokorejskog animatora Junga, jednog od 200 tisuća djece posvojene nakon Korejskog rata. Junga, kojemu je sada 47 godina, policija je pronašla na ulicama Seula kada je imao 5 godina, nakon čega ga je usvojila belgijska obitelj. Nakon mnogo godina odlučio se prvi put vratiti u Seul kako bi još jednom udahnuo zrak svoje zemlje i pokušao pronaći biološku majku. Pratimo njegovo putovanje pomirenja sa svojim korijenima koje ga tjera da se ponovno, u animaciji, prisjeti djeteta kakvo je nekada bio.

Namijenjeno: svima koje zanima tema posvojenja i identiteta

Zbog ograničenog broja mjesta, molimo potvrdite dolazak na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

 

SUBOTA 19.09. 2015.

09:00-11:30

CZSS Split

Ulica Ivana Gundulića 25, Split

 

RADIONICA ZA POSVOJITELJE: „Identitet posvojenog djeteta i razgovor s djetetom o posvojenju“

 

Cilj radionice je ponuditi posvojiteljima mjesto za razgovor, razmjenu iskustava i učenje, jer se pokazalo koliko posvojitelji trebaju mjesto podrške na kojem mogu razgovarati sa sebi sličnima.

Bavit ćemo se pitanjima posebnosti identiteta posvojenog djeteta i načinima na koje razgovaramo s djetetom o ovoj važnoj i osjetljivoj temi, uz mnoštvo životnih primjera i praktičnih sugestija. Dobro ste došli bez obzira na dob vaše djece, posvojiteljski "staž", kao i oblike vaših obitelji.

Voditeljice su Adoptine stručnjakinje, i same iskusne mame posvojiteljice.

Namijenjeno: osobama koje su posvojili dijete

Prijava obavezna. Popunjenu prijavnicu poslati na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Prijave primamo do popunjenja grupe.

 

SUBOTA 19.09. 2015. 12:00-13:00

 CZSS Split

Ulica Ivana Gundulića 25, Split

 

INFOteka O POSVOJENJU

Cilj radionice je pružiti osnovne informacije o postupku i izazovima posvojenja ljudima koji su na samom početku ovog putovanja.

Pokušati ćemo odgovoriti na sva pitanja koja vas zanimaju: Tko sve može posvojiti? Kome se javiti kada se odlučim za posvojenje? Kamo predati papire? Što mogu očekivati u procesu? Kako si olakšati taj proces? Gdje mogu dobiti podršku? Što mogu očekivati poslije posvojenja? I još mnoga druga. Naravno, ostaviti ćemo i prostora za vas i vaša pitanja kako biste saznali sve ono što vas muči, što ste se bojali pitati ili niste znali koga pitati.

Namijenjeno: osobama koje razmišljaju o posvojenju djeteta/djece

 

Prijava obavezna. Popunjenu prijavnicu dostaviti na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Prijave primamo do pupunjenja grupe.

 

SUBOTA 19.09. 2015. 11:00-12:00

Gradska knjižnica
Marka Marulića

Ulica slobode 2, Split

S tobom smo postali obitel

ČITAONICA I PRIČAONICA O POSVOJENJU

Čitat će se slikovnica S tobom smo postali obitelj : priča o posvojenju (http://www.adopta.hr/adoptateka/adoptina-izdanja#s_tobom) prevedena i izdana 2013. godine u ADOPTINOJ nakladi. Aktivnost je prvenstveno namijenjena djeci od 5-11 godina, ali su vrlo dobrodošli i klinci ranije dobi, roditelji, bake i djedovi, stričevi i tetke! Svako dijete će otići kući s vlastoručnim portretom svoje obitelji u ukrasnom origami okviru. Ne propustite ugodno prijepodne u Gradskoj knjižnici Marka Marulića! Dođite, navratite, podržite nas!

Tijekom radionice mogu se kupiti slikovnicu i ostala ADOPTINA izdanja (http://www.adopta.hr/adoptateka/adoptina-izdanja) i učlaniti se u Udrugu (www.adopta.hr).

Namijenjeno: djeci 05-11 godina starosti

Radi ograničenog broja mjesta, molimo potvrditi dolazak Knjižnici na tel: 021/685-020 ili na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. s naznakom ADOPTINA čitaonica

 

 

VIKEND POSVOJENJA se provodi u sklopu projekta Dijete u središtu posvojenja, uz financijsku podršku Ministarstva socijalne politike i mladih. Ujedno zahvaljujemo Centru za socijalnu skrb Split, Hulahop produkciji i uslugama u kulturi i Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu na suradnji i podršci!

 

Projekt teži smanjenju socijalne isključenosti djece bez roditeljske skrbi i posvojene djece kroz edukaciju stručnih radnika i širenje usluga informiranja, pripreme za posvojenje i podrške posvojiteljima na više regija RH.

 

Specifični cilj 1: Osigurati usluge informiranja, pripreme za posvojenje, edukaciju i podrške potencijalnih posvojitelja i posvojitelja u različitim regijama Republike Hrvatske.

 

Specifični cilj 2: Unpaprijediti prakse i uspješnosti posvajanja kroz edukaciju stručnih radnika centara za socijalnu skrb i domova za djecu.

 

Ciljna skupina: potencijalni posvojitelji, posvojitelji, stručni radnici centara za socijalnu skrb, domova za djecu, obiteljskih cnetara, Ministarstva socijalne politike i mladih.

Period provedbe: listopad 2014.-rujan 2015.

 

Izvor financiranja