Dijete u središtu posvojenja

Obitelj se rađa na različite načine, a jedna od njih je i posvojenje. Iako je posvojenje općenito pozitivno prihvaćeno u hrvatskom društvu, postoji dosta tema vezanih uz posvojenje oko kojih vlada tišina.

Prostor za razgovor o tim temema pokušavamo otvoriti u Splitu, tijekom VIKENDA POSVOJENJA 18. i 19. rujna 2015., kroz različite aktivnosti.

PETAK, 18.09.2015.

17:30

Gradska knjižnica
Marka Marulića

Ulica slobode 2, Split

 usvajanje odobreno

PROJEKCIJA FILMA “USVAJANJE ODOBRENO”

'USVAJANJE ODOBRENO' snažna je, dirljiva, duhovita i ljupka autobiografska priča južnokorejskog animatora Junga, jednog od 200 tisuća djece posvojene nakon Korejskog rata. Junga, kojemu je sada 47 godina, policija je pronašla na ulicama Seula kada je imao 5 godina, nakon čega ga je usvojila belgijska obitelj. Nakon mnogo godina odlučio se prvi put vratiti u Seul kako bi još jednom udahnuo zrak svoje zemlje i pokušao pronaći biološku majku. Pratimo njegovo putovanje pomirenja sa svojim korijenima koje ga tjera da se ponovno, u animaciji, prisjeti djeteta kakvo je nekada bio.

Namijenjeno: svima koje zanima tema posvojenja i identiteta

Zbog ograničenog broja mjesta, molimo potvrdite dolazak na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

 

SUBOTA 19.09. 2015.

09:00-11:30

CZSS Split

Ulica Ivana Gundulića 25, Split

 

RADIONICA ZA POSVOJITELJE: „Identitet posvojenog djeteta i razgovor s djetetom o posvojenju“

 

Cilj radionice je ponuditi posvojiteljima mjesto za razgovor, razmjenu iskustava i učenje, jer se pokazalo koliko posvojitelji trebaju mjesto podrške na kojem mogu razgovarati sa sebi sličnima.

Bavit ćemo se pitanjima posebnosti identiteta posvojenog djeteta i načinima na koje razgovaramo s djetetom o ovoj važnoj i osjetljivoj temi, uz mnoštvo životnih primjera i praktičnih sugestija. Dobro ste došli bez obzira na dob vaše djece, posvojiteljski "staž", kao i oblike vaših obitelji.

Voditeljice su Adoptine stručnjakinje, i same iskusne mame posvojiteljice.

Namijenjeno: osobama koje su posvojili dijete

Prijava obavezna. Popunjenu prijavnicu poslati na mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Prijave primamo do popunjenja grupe.

 

SUBOTA 19.09. 2015. 12:00-13:00

 CZSS Split

Ulica Ivana Gundulića 25, Split

 

INFOteka O POSVOJENJU

Cilj radionice je pružiti osnovne informacije o postupku i izazovima posvojenja ljudima koji su na samom početku ovog putovanja.

Pokušati ćemo odgovoriti na sva pitanja koja vas zanimaju: Tko sve može posvojiti? Kome se javiti kada se odlučim za posvojenje? Kamo predati papire? Što mogu očekivati u procesu? Kako si olakšati taj proces? Gdje mogu dobiti podršku? Što mogu očekivati poslije posvojenja? I još mnoga druga. Naravno, ostaviti ćemo i prostora za vas i vaša pitanja kako biste saznali sve ono što vas muči, što ste se bojali pitati ili niste znali koga pitati.

Namijenjeno: osobama koje razmišljaju o posvojenju djeteta/djece

 

Prijava obavezna. Popunjenu prijavnicu dostaviti na mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Prijave primamo do pupunjenja grupe.

 

SUBOTA 19.09. 2015. 11:00-12:00

Gradska knjižnica
Marka Marulića

Ulica slobode 2, Split

S tobom smo postali obitel

ČITAONICA I PRIČAONICA O POSVOJENJU

Čitat će se slikovnica S tobom smo postali obitelj : priča o posvojenju (http://www.adopta.hr/adoptateka/adoptina-izdanja#s_tobom) prevedena i izdana 2013. godine u ADOPTINOJ nakladi. Aktivnost je prvenstveno namijenjena djeci od 5-11 godina, ali su vrlo dobrodošli i klinci ranije dobi, roditelji, bake i djedovi, stričevi i tetke! Svako dijete će otići kući s vlastoručnim portretom svoje obitelji u ukrasnom origami okviru. Ne propustite ugodno prijepodne u Gradskoj knjižnici Marka Marulića! Dođite, navratite, podržite nas!

Tijekom radionice mogu se kupiti slikovnicu i ostala ADOPTINA izdanja (http://www.adopta.hr/adoptateka/adoptina-izdanja) i učlaniti se u Udrugu (www.adopta.hr).

Namijenjeno: djeci 05-11 godina starosti

Radi ograničenog broja mjesta, molimo potvrditi dolazak Knjižnici na tel: 021/685-020 ili na mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. s naznakom ADOPTINA čitaonica

 

 

VIKEND POSVOJENJA se provodi u sklopu projekta Dijete u središtu posvojenja, uz financijsku podršku Ministarstva socijalne politike i mladih. Ujedno zahvaljujemo Centru za socijalnu skrb Split, Hulahop produkciji i uslugama u kulturi i Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu na suradnji i podršci!

 

Projekt teži smanjenju socijalne isključenosti djece bez roditeljske skrbi i posvojene djece kroz edukaciju stručnih radnika i širenje usluga informiranja, pripreme za posvojenje i podrške posvojiteljima na više regija RH.

 

Specifični cilj 1: Osigurati usluge informiranja, pripreme za posvojenje, edukaciju i podrške potencijalnih posvojitelja i posvojitelja u različitim regijama Republike Hrvatske.

 

Specifični cilj 2: Unpaprijediti prakse i uspješnosti posvajanja kroz edukaciju stručnih radnika centara za socijalnu skrb i domova za djecu.

 

Ciljna skupina: potencijalni posvojitelji, posvojitelji, stručni radnici centara za socijalnu skrb, domova za djecu, obiteljskih cnetara, Ministarstva socijalne politike i mladih.

Period provedbe: listopad 2014.-rujan 2015.

 

Izvor financiranja