Pričaj mi o posvojenju

Naslovnica slikovnice s tobom smo postali obiteljSvako posvojeno dijete ima svoju priču. Priču o posvojenju. Priču o nastanku obitelji. Priču koju voli. Tako i Lisa voli priču o tome kako je ona došla u novu obitelj. Tu priču pričaju joj mama i tata. Jer tek s njom, oni su postali obitelj.

Lisinu priču možemo pročitati u slikovnici "S TOBOM smo postali obitelj...", slikovnici koja pomaže roditeljima da ispričaju priču o posvojenju, o nastanku njihove obitelji. Način na koji se priča prezentira osim sadašnjosti, uključuje i djetetovu prošlost te doprinosi stvaranju cjelovitog i zdravog djetetova identiteta.

Zbog velikog dijela vremena koje djeca provode u vrtiću i školi, kvaliteta vremena i međuljudskih odnosa u tim odgojno-obrazovnim ustanovama od silne je važnosti za oblikovanje ličnosti i stvaranje pozitivne slike o sebi, koja je kod posvojene djece izuzetno osjetljiva. Kako se u tim ustanovama obrađuju koncepti uže i šire obitelji, posvojeno dijete se često suočava sa sviješću o vlastitoj različitosti i pitanjima koje ona izaziva (zašto sam posvojen, da li me moji biološki roditelji nisu voljeli, kakav sam ja ako me nisu voljeli dovoljno itd). Neodgovarajuća okolina i neprevenirano vršnjačko nasilje može se
odraziti na sposobnost koncentracije ili stil ponašanja (ljutnja, otpor) posvojenog djeteta.

Slikovnica "S TOBOM smo postali obitelj..." pomaže i odgajateljima i učiteljima u obradi gore navedenih tema u grupi ili razredu.

ADOPTA je 2013. godine ostvarila incijativu "Pričaj mi o posvojenju!", kojom kroz izdavanje slikovnice "S TOBOM smo postali obitelj..." i okrugle stolove u knjižnicama, vrtićima i osnovnim školama, teži pružiti alat za razgovor o posvojenju te senzibilizirati zajednicu o različitosti.

Izravni korisnici inicijative su posvojena djeca u dobi od 5-11 godina; posvojitelji te djelatnici vrtića i osnovnih škola, a neizravni su više od 1000 djece koja čekaju na posvojenje te ostala djeca u dobi od 5-11 godina. Tijekom inicijative ostvarena je suradnja sa sljedećim institucijama: Knjižnice grada Zagreba, dječji vrtići, osnovne škole na području grada Zagreba, Obiteljski centar grada Zageba, Ministarstvo socijalne politike i mladih, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Informacije o tome kako kupiti slikovnicu možete naći ovdje.