Image

Adopta je 2013. godine pokrenula nakladničke aktivnosti u svrhu objavljivanja literature posvojiteljske tematike na hrvatskom jeziku koja je do tada bila dostupna isključivo na stranim jezicima. Želja nam je bila da osiguramo izvore za pomoć djeci i njihovim roditeljima na putu posvojenja, da podupremo obitelji nastale posvojenjem i na ovoj način, pružajući im alate za razgovor i povezivanje. U nastavku pogledajte Adoptina izdanja te preuzmite alate za razgovor o posvojenju i senzibilizaciju prema različitostima!

ADOPTin Spomenar

ADOPTin Spomenar

10 godina djelovanja ADOPTE obilježile su značajne promjene u stavovima i pristupu posvojenju, iako se nama često čini da smo na početku. U mnogim promjenama ADOPTA je imala važnu ulogu. Zbog toga smo pisale ADOPTin Spomenar kao zbirku priča o nama, pojedincima i zajednici ljudi posvećenih dobrobiti djece koja su dio života provela ili još uvijek provode u sustavu socijalne skrbi.

Spomenar je ujedno i priča o odrastanju organizacije koja je iz volonterskog pokreta prerasla u profesionalnu udrugu s visokim etičkim i stručnim standardima te jedno od nezaobilaznih mjesta ekspertize i važnog dionika u području posvojenja.

Dnevnik posvojenja

Dnevnik posvojenja

Dnevnik posvojenja prati nastanak nove obitelji, pomaže djetetu i budućim roditeljima da se upoznaju, razgovaraju o svojim nadama,  željama i strahovima, da bilježe različite faze svog putovanja. Ujedno, može na topli i nježan način ohrabriti i roditelje i djecu da integriraju različite dijelove svoje povijesti u svoje životno iskustvo.

 

Cijena 9,29 EUR (70,00 kn)

  Novo izdanje dostupno.

Dnevnik posvojenja / Diana Topčić-Rosenberg i Koraljka Modić-Stanke; dizajnirala Petra Jug. Zagreb: Adopta, 2014. - 68 str.; ilustr.; 30 cm.

ISBN 9789535777625

S tobom smo postali obitelj

S tobom smo postali obitelj

Priča o posvojenju Anette Hildebrandt i Almuda Kunerta, u prijevodu Tomislava Šebeka na topao i edukativan način priča priču djevojčice Lise koja s roditeljima razgovara o tome kako je došla u obitelj. Slikovnica tematizira glavne izazove s kojima se susreću posvojena djeca. Slikovnica je nominirana za priznanje Krunoslav Sukić za Knjigu godine 2013./2014. kao knjiga koja pridonosi ozračju mirotvorstva, nenasilnog djelovanja te zaštiti ljudskih prava.

Izdanje je rasprodano.

S tobom smo postali obitelj…priča o posvojenju (Mit dir sind wir eine Familie) / ispričala Anette Hildebrandt; ilustrirao Almud Kunert; preveo Tomislav Šebek. Zagreb: Adopta, 2013. - 32 str.; ilustr.; 30 cm.

ISBN 9789535777601

To-to-tolerancija

To-to-tolerancija

To-To-Tolerancija je vodič za poučavanje tolerancije prema različitim obiteljskim strukturama u predškolskim ustanovama. Vodič za odgojitelje, stručne suradnike i roditelje je edukativni alat za poučavanje tolerancije prema različitostima u predškolskoj dobi. Vodič pruža teorijski i praktični okvir te primjere konkretnih aktivnosti s djecom.

Preuzmite vodič: hrvatska verzija - engleska verzija (English version).

Vodič je nastao u sklopu projekta To-To-Tolerancija, kojeg je Adopta provela uz financijsku potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Moja posvojiteljska obitelj

Moja posvojiteljska obitelj

Vodič Moja posvojiteljska obitelj priča o posebnostima posvojiteljskih obitelji i zašto je važno o tome razgovarati. Namjera mu je osnažiti vas, roditelje, za česte i otvorene razgovore o temama kojih se ponekad sami bojite ili zbog kojih se osjećate nesigurnima. U sklopu projeka Kaleidoskop nastale su tri brošure - vodiči za roditelje koji razmišljaju kako, kada i zašto razgovarati s djetetom o svojoj obitelji, o načinu na koji je nastala i kako funkcionira. Moja posvojiteljska obitelj, Moja jednoroditeljska obitelj i Moja dugina obitelj.

Preuzmite vodič na linku.

Mama za Koka / Keiko Kasza. Zagreb: Adopta, 2016. - 32 str.; ilustr.; 20 cm.

ISBN 9789535777649

Kako pripremiti dijete na posvojenje

Kako pripremiti dijete na posvojenje

Kako pripremiti dijete za posvojenje vodič je namijenjen prvenstveno stručnim radnicima, udomiteljima, a potom i svim dionicima posvojenja. Rezultat je istoimenog edukativnog tečaja.

Materijal za polaznike Adoptaonice.

Kako pripremiti dijete za posvojenje [priručnik za sudionike posvojenja] . Zagreb: Adopta, 2016. - 176 str.; ilustr.; 24 cm.

ISBN 9789535777656

Pogled prema različitim obiteljima

Pogled prema različitim obiteljima

Autori i autorice ove publikacije kroz analizu pravnoga okvira, obrazaca u javnim ustanovama te kroz analizu nastavnoga materijala za prva četiri razreda osnovne škole, imali su za cilj sastaviti preporuke namijenjene donosiocima odluka, ali i civilnome sektoru i institucijama. Usvajanje tih preporuka zasigurno bi dovelo do institucionalnoga unapređenja prava različitih obitelji, ali i njihova subjektivnoga osjećaja veće pravne sigurnosti.

Preuzmite inicijativu, pročitajte Pogled prema različitim obiteljima.

Pogled prema različitim obiteljima: jednoroditeljske, posvojiteljske i dugine obitelji kroz analizu zakonodavstva, osnovnoškolskih udžbenika i formulara. Zagreb: Udruga RODA, 2017. - 135 str.

Želimo posvojiti dijete

Želimo posvojiti dijete

Želimo posvojiti dijete. Što sad? - vodič kroz posvojenje unutar Republike Hrvatske. Kako se pripremiti, o čemu razmišljati, koje korake poduzeti?

Preuzmite vodič na linku.

Želimo posvojiti dijete. A što sad? / Diana Topčić-Rosenberg; uredila Petra Matković, 3. izmijenjeno izd. Zagreb: ADOPTA, 2017. - 47 str.; ilustr.; 24 cm.

Vodič kroz međudržavno posvojenje

Vodič kroz međudržavno posvojenje

Želim/o posvojiti dijete iz druge države, a što sad? – vodič kroz međudržavno posvojenje koje prikazuje proces, korake i specifičnosti međudržavnog posovojenja.

Preuzmite vodič na linku.

Želim/o posvojiti dijete iz druge države, a što sad? / Diana Topčić-Rosenberg; uredila Dorja Mučnjak, 2. izmijenjeno izd. Zagreb: ADOPTA, 2017. - 24 str.; ilustr.; 24 cm.

Disleksija

Disleksija

Disleksija autorice Maje Peretić, prof. logoped, kratka je informativna brošura o disleksiji namijenjena roditeljima i stručnjacima. Brošura je objavljena u okviru projekta Potpora posvojiteljskim obiteljima provedenog uz financijsku potporu Grada Zagreba i Ministarstva socijalne politike i mladih.

Preuzmite vodič na linku.

Disleksija / Maja Peretić. Zagreb: Adopta, 2014. - 13 str.; ilustr.; 21 cm.

Deficit pažnje

Deficit pažnje

Deficit pažnje/hiperaktivni poremećaj autorice izv. prof. dr. sc. Snježane Sekušak-Galešev informativna je brošura o ADHD-u koja jednostavnim jezikom približava roditeljima i stručnjacima problematiku tog poremećaja. Brošura je objavljena u okviru projekta Potpora posvojiteljskim obiteljima provedenog uz financijsku potporu Grada Zagreba i Ministarstva socijalne politike i mladih.

Preuzmite vodič na linku.

Deficit pažnje/hiperaktivni poremećaj / Snježana Sekušak-Galešev. Zagreb: Adopta, 2014. - 18 str.; ilustr.; 21 cm.

Nepoželjna ponašanja

Nepoželjna ponašanja

Što i kako s nepoželjnim ponašanjima djece brošura je autorice dr. sc. Sanje Šimleše koja ukratko daje prikaz nepoželjnih ponašanja te njihove posljedice. Brošura je objavljena u okviru projekta Potpora posvojiteljskim obiteljima provedenog uz financijsku potporu Grada Zagreba i Ministarstva socijalne politike i mladih.

Preuzmite vodič na linku.

Što i kako s nepoželjnim ponašanjima djece / Sanja Šimleša. Zagreb: Adopta, 2014. - 17 str.; ilustr.; 21 cm.

Kako pružiti podršku posvojenoj djeci?

Kako pružiti podršku posvojenoj djeci?

Kako pružati podršku posvojenoj djeci? autorice izv. prof. dr. sc. Snježane Sekušak-Galešev informativna je brošura o razvoju bazične sigurnosti posvojene djece te razvoju privrženosti. Brošura je objavljena u okviru projekta Potpora posvojiteljskim obiteljima provedenog uz financijsku potporu Grada Zagreba i Ministarstva socijalne politike i mladih.

Preuzmite vodič na linku.

Kako pružati podršku posvojenoj djeci? / Snježana Sekušak-Galešev. Zagreb: Adopta, 2014. - 13 str.; ilustr.; 21 cm.

Potraga za biološkim roditeljima, kratki animirani film. Mlada si posvojena osoba i imaš 18 ili više godina? Muče te mnoga pitanja o vlastitom porijeklu? Razmišljaš o tome da potražiš svoje biološke roditelje? Možda ti naš filmić može pomoći! :)

Mlade posvojene osobe i identitet, kratki animirani film. Mlada si posvojena osoba i imaš puno pitanja o vlastitom identitetu? Možda ti naš filmić može pomoći u potrazi za odgovorima! :)