ADOPTA je 2018. sudjelovala u pripremi Alternativnog izvješća o stanju prava djece za Odbor za prava djeteta Ujedinjenih naroda (CRC). Na osnovu zaprimljenih alternativnih izvješća, Odbor za prava djeteta UN-a je uputio Republici Hrvatskoj popis tema o kojima se Vlada RH mora očitovati do 30. lipnja 2019., uzimajući u obzir i Preporuke Odbora iz 2014.godine.

Izuzetno nam je drago da su pitanja zaštite prava djeteta naglašena u Alternativnom izvješću Koordinacije za djecu pronašla put do Odbora za prava djeteta.

ADOPTA će i dalje pratiti stanje prava djece u Republici Hrvatskoj, osobito djece s rizikom ili iskustvom socijalne skrbi i isključenosti.

Alternativno izvješće o stanju prava djece (2018) možete pronaći ovdje.

Objavljeno: 12.04.2019.

Osijek je bio divan domaćin! ADOPTA je 6 i 7. ožujka 2015. godine organizirala Vikend posvojenja u Osijeku. Dio aktivnosti nije bio jednokratan, poput ADOPTAonice koja je ovaj vikend zavrsena nakon 40 sati edukacije kroz tri termina, dok je za dio aktivnosti ovaj vikend bio idealna i, za sada, jedina prilika za druženje posvojiteljske zajednice u srcu Slavonije!

U petak 6. ožujka u prostorima Volonterskog cetra Osijek na lokaciji Esseker centra organizirana je projekcija filma Usvajanje odobreno nakon čega je održan Okrugli stol na temu identiteta. Prisustvovalo je 40-tak pripadnika posvojiteljske zajednice, a stručna zajednica nas je posjetom svesrdno podržala. Projekciji su prisustvovale izv. prof. dr. sc. Branka Rešetar s Pravnog fakulteta u Osijeku i jedna od autorica Obiteljskog zakona, doc. dr. sc. Daniela Šincek, voditeljica Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Osijeku i kolegice iz Centra za socijalnu skrb Osijek.

U petak predvečer, ADOPTA je gostovala u emisiji Aquarel na Osječkoj televiziji gdje se pola sata programa u potpunosti posvetilo temi posvojenja i razbijanju tabua koji se uz tu temu vežu. Slavonska je televizija popratila temu u Vijestima od 9.3.2015.g. gdje je Diana Topčić-Rosenberg, predsjednica Udruge, pojasnila važnost da se o temi posvojenja otvoreno govori. Glas Slavonije je kroz nekoliko tekstova popratio cijeli Vikend posvojenja: najava događanja, priča o posvojenju i vijest o održanoj subotnjoj čitaonici.

Subotu se počelo rano i radno! Zadnji termin ADOPTAonice za osječku grupu počeo je već u 9,00 sati i radilo se sve do 16,00.

Nismo zaboravili niti naše najmlađe! U Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek (GISKO) od 11-12 sati ordžala se čitaonica i crtaonica za temu različitosti obitelji. Najavljena slikovnica S tobom smo postali obitelj : priča o posvojenju u zadnji je čas promijenjena u drugo ADOPTINO izdanje Knjigu u obitelji zbog nižeg uzrasta djece koja su došla sudjelovati na našoj aktivnosti. Pročitali smo slikovnicu uz opširnu priču o važnosti ljubavi u svakoj obitelji te su dječica na kraju dobila priliku napraviti "sebić" svoje obitelji koji su ponijeli kući u zanimljivim okvirima napravljenima origami tehnikom. Vijest Glasa Slavonije o održanoj čitaonici pronađite na poveznici.

 

 

Zahvaljujemo Centru za socijalnu skrb Osijek, Hulahop produkciji i uslugama u kulturi, Volonterskom centru Osijek, Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek na suradnji i podršci.

 

Usvajanje odobreno snažna je, dirljiva, duhovita i ljupka autobiografska priča južnokorejskog animatora Junga, jednog od 200 tisuća djece posvojene nakon Korejskog rata. Junga, kojemu je sada 47 godina, policija je pronašla na ulicama Seula kada je imao 5 godina, nakon čega ga je usvojila belgijska obitelj. Nakon mnogo godina odlučio se prvi put vratiti u Seul kako bi još jednom udahnuo zrak svoje zemlje i pokušao pronaći biološku majku. Pratimo njegovo putovanje pomirenja sa svojim korijenima koje ga tjera da se ponovno, u animaciji, prisjeti djeteta kakvo je nekada bio.

 

 

 

 

Putem radija, televizije, novina i web/a pokušavamo približiti problematiku vezanu uz posvajanje široj javnosti i otvoriti medijski i javni prostor za informiranje i rasprave o tematici posvajanja.

Upoznajete ADOPTU, gdje i kako se pripremiti za posvojenje, što sve ADOPTA čini da posvojenje bude brže i uspješnije..

Gdje : Zrinjevac,  Zagreb

Kada:
 9. lipnja 2014. od 14:00 do 16:00 sati

Poštovani,

šaljemo vam naše komentare kao reakciju na zahtjev građanske inicijative "U ime obitelji" za referendum o unošenje odredbe u Ustav RH da je brak životna zajednica žene i muškarca.

Kao što navode na svojim internetskim stranicama, jedan od glavnih ciljeva kampanje je, citiramo, "zaštiti djecu od usvajanja od strane istospolnih parova".

Adopta, udruga koja okuplja posvojitelje i potencijalne posvojitelje s ciljem unaprjeđivanja pravnog okvira i prakse vezane uz postupak posvajanja i procesa nakon posvajanja; zauzimanje za prava potencijalnih posvojitelja i posvojitelja te zalaganje za prava posvojene djece, izražava žaljenje što se posvajanje, kao i status djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, koristi kao argument za ograničavanje prava manjinskih skupina u društvu, ovdje konkretno istospolnih parova.

Važeći Obiteljski zakon, koji regulira pitanje posvajanja u Hrvatskoj, u članku 133. navodi da posvojiti mogu osobe u braku ili samci. Koliko nam je poznato, to se neće mijenjati niti u najnovijim promjenama Zakona. Nažalost, svjedoci smo da, iako Zakon ne diskriminira, primjerice, jednorodne potencijalne posvojitelje, situacija u praksi je definitivno drugačija. Dakle, čak i kada Zakon dopušta posvajanje, ono je nekim osobama vrlo teško, skoro pa i nemoguće ostvarivo. Ovakvo definiranje braka u Ustavu RH moglo bi još više otežati posvajanje partnerima koji žive u izvanbračnim zajednicama, a posebice samcima. Zbog toga smo vrlo zabrinuti.

Svjesni smo da postoji potreba za unaprjeđivanjem zakonske regulative, ali još više sudske prakse i brzine rada centara za socijalnu skrb te bolje suradnje i edukacije svih institucija uključenih u proces posvajanja. Kao udruga, već tri godine intenzivno surađujemo sa svim tim institucijama na zajedničkom cilju. Podsjećamo da u fokusu posvajanja
uvijek mora biti dijete i njegova dobrobit. Svako dijete zaslužuje obitelj, a svaka obitelj zasigurno je bolja od odrastanja u domu za napuštenu djecu.

Žalosti nas da se navedena građanska inicijativa trenutno bavi pitanjem o tome tko bi trebao ili ne bi trebao posvajati iako do sada nisu učinili ništa da se sustav posvajanja unaprijedi. Da je toliko energije, vremena i novaca utrošeno na promicanje posvajanja u Hrvatskoj, brigu za napuštenu, zanemarivanu ili napuštenu djecu, možda danas ne bismo
niti imali djecu koja godinama čekaju na obitelj.

Zato moramo zaključiti da navedena inicijativa djecu bez odgovarajuće roditeljski skrbi i instituciju posvajanja koristi isključivo kao argument u borbi protiv istospolnih zajednica, ne brinući zapravo samoj djeci. To smatramo neprimjerenim i oštro osuđujemo.

Pozivamo sve posvojitelje, potencijalne posvojitelje, pojedince i udruge koje žele pomoći da nam se jave i pomognu kako bi svako dijete u našoj zemlji pronašlo obitelj.

Adopta - udruga za potporu posvajanju

ADOPTA sudjelovala na Danima otvorenih vrata, koje organizira Ured Vlade Republike Hrvatske za udruge

Sve što ste željeli saznati o posvojenju djece, razgovor i informacije o postupku posvojenja, što se mijenja s novim Obiteljskim zakonom, gdje i kako se pripremiti za posvojenje, što sve ADOPTA čini da posvojenje bude brže i uspješnije, posjetitelji su mogli saznati na Danima otvorenih vrata 5. lipnja 2014. od 17:30 do 19:00 sati.

više o Danima otvorenih vrata na dani udruga.